پایگاه بسیج کارگری

شهدای خیبر شرکت مارال صنعت

پایگاه بسیج کارگری

شهدای خیبر شرکت مارال صنعت

معیارهای انتخابات

شنبه, ۱۷ بهمن ۱۳۹۴، ۰۹:۲۷ ب.ظ


رهنمودهای امام خمینی درباره ضرورت تداوم حماسه حضور مردم در صحنه و معیارهای انتخابات برتر


انتخابات بستر حضور گسترده مردم و تجلی گاه تکرار حماسه پرشور ملتی است که نهضتی عظیم را به رهبری مصلح و انقلابگر بزرگ قرن حضرت امام خمینی به ثمر رسانده است و برای شکل گیری و بقای نظام حکومتی برخاسته از آن در عرصه های گوناگون مقابله با قدرت های استعماری و اذناب و ایادی داخلی آنها به دفاع پرداخته است . اینک این مردم دیگربار در صحنه انتخابات حاضر می شوند تا انقلاب اسلامی را تداوم بخشند و بقای نظام اسلامی را تضمین کنند و راه امام خمینی را که احیاگر دین و عزت بخش مسلمین و منادی بزرگ آزادی و استقلال است تداوم دهند. برای انجام انتخابات صحیح و موفق و برتر رهنمودهای امام خمینی همچنان مشعل راه ملت مسلمان ایران می باشد.

اگر یک نفر آدمی باشد که فیلسوف باشد یک آدمی باشد که تمام عالم را در تحت سیطره علمی خودش برده باشد لکن جمهوری اسلامی را نمی خواهد این را تعیین نکنید.


آن چیزی که الان لازم است بر همه آقایان بر همه شما جوانان بزرگان و بر همه قشرهای ملت این است که چشمهایشان را باز کنند با مطالعه با دقت افرادی که ... تعیین می کنند صفات خاصی را داشته باشند : اول اینکه مومن باشند مومن به این نهضت باشند جمهوری اسلامی را بخواهند طرفدار مردم باشند امین باشند اسلامی باشند شرقی و غربی نباشند انحرافات مکتبی نداشته باشند » .


عزیزان من که امید نهضت اسلامی به شماست در روز تعیین سرنوشت کشور بپاخیزید و به صندوقها هجوم آورید و آرا خود را در آنها بریزید » .


« وصیت من به ملت شریف آن است که در تمام انتخابات چه انتخاب رئیس جمهور و چه نمایندگان مجلس شورای اسلامی و چه انتخاب خبرگان برای تعیین شورای رهبری یا رهبر در صحنه باشند »


همه مسوول سرنوشت کشور و اسلام می باشند چه در نسل حاضر و چه در نسلهای آینده .


روز سرنوشت سازی است می خواهید زمام کشور را به یک کسی بدهید که موثر در مقدرات کشور شما باشد سهل انگاری نکنید و به پای صندوقها بروید.


« باید ملت شریف بدانند که انحراف از این امر مهم اسلامی خیانت به اسلام و کشور است و موجب مسئولیت عظیم امت »


انتخاب کنندگان قبل از رفتن به سر صندوق انتخابات منتخبین خود را با تحقیق و دقت کامل روی یک ورقه بنویسند که در وقت رای دادن با ذهن حاضر رای بدهند و لازم است که خودشان مستقیما رای خود را به صندوق بیندازند و به احدی اطمینان نکنند که فرصت طلبان در کمینند.


اشخاص بی سواد قبلا با مشورت اشخاص مطمئن متدین کاندیداهای خود رالله به وسیله شخص متدینی بنویسند و باز به شخص دیگری که مطمئن است بدهند بخواند و خودشان با دست خودشان رای خود را به صندوق بیاندازند و اختیار نوشتن رای یا به صندوق انداختن را به هیچ کس ندهند.


باید اخلاق همه در انتخابات هم اخلاق اسلامی باشد.


حیثیت و آبروی مومن در اسلام از بالاترین و والاترین مقام برخوردار است و هتک مومن چه رسد به مومن عالم از بزرگترین گناهان است و موجب سلب عدالت است .


باید مردم را برای انتخابات آزاد گذاریم و نباید کاری بکنیم که فردی بر مردم تحمیل شود .


اینجانب به هیچ وجه و به هیچ کس اجاره نمی دهم تا از سهم مبارک امام علیه السلام و یا از اموال دولت و اموال دفاتر و سازمانها و مجامع و اموال عمومی خرج انتخابات کند.


من متواضعانه از شما می خواهم که حتی الامکان در انتخاب اشخاص با هم موافقت نمایید اشخاصی اسلامی متعهد غیرمنحرف از صراط مستقیم الهی را درنظر بگیرید.


افرادی را انتخاب کنید که متعهد به اسلام شرقی و غربی نباشند بر صراط مستقیم انسانیت و اسلامیت باشند. 


امروز همه باید با هم پای صندوقها برویم و همه با هم اشخاص متعهد مسلم کسانی که نه گرایش چپ دارند نه گرایش راست دارند نه ما را می خواهند به آنها بفروشند نه ما را می خواهند به آن طرف بفروشند این اشخاص را تعیین کنید تا سرنوشت شما و سرنوشت اسلام سرنوشت صحیح باشد.


امید است ملت مبارز متعهد به مطالعه دقیق در سوابق اشخاص و گروهها آرا خود را به اشخاصی دهند که به اسلام عزیز و قانون اساسی وفادار باشند و از تمایلات چپ و راست مبرا باشند و به حسن سابقه و تعهد به قوانین اسلام و خیرخواهی امت معروف و موصوف باشند.


دنبال این باشید که یک نفر صددرصد مکتبی اسلامی در خط اسلام برای ریاست جمهوری انتخاب کنید. 

تعیین رئیس جمهور یکی از چیزهایی است که بر همه مسلمانهای ایران بر همه مکلفهای ایران واجب است که در این امر دخالت داشته باشند. اگر دخالت نکنند و یک صدمه ای به اسلام برسد هر یک یک ما در محکمه عدل الهی مسوول هستیم .


این تکلیف آقایان است که راجع به مسائل اسلامی که پیش می آید چه وکیل بخواهید تعیین بکنید و چه ... رئیس جمهور بخواهید تعیین کنید باید در صحنه باشید عذری ندارید که بروید و کنار بنشینید.


نگویید که دیگران رای می دهند. من هم باید رای بدهم . تو هم باید رای بدهی آن روستایی هم که در کنار مزرعه خودش کار می کند باید رای بدهد. تکلیف است .


همه شما همه ما زن و مرد هر مکلف همانطور که باید نماز بخواند همانطور باید سرنوشت خودش را تعیین کند. مردم با شرکتشان در انتخابات ثابت کنند که از اسلام رویگردان نیستند.


آزاد هستید و رضای خدا را درنظر بگیرید و توجه به خدا داشته باشید و پای صندوقها بعد از اینکه اعلام کردند : تشریف ببرید و رای خودتان را بدهید. این رای به اسلام است .


من امیدوارم که ملت شریف ایران در این امر مهم الهی ـ که منحرفان از هر چیزی بیشتر با آن مخالفت کرده و می کنند و این نیز از اهمیت آن است ـ یکدل و یک جهت در روز انتخابات به سوی صندوقها هجوم برند و آرای خود را به صندوقها بریزند.


کسانی را انتخاب کنید که مسائل را تشخیص دهند نه از افرادی باشند که اگر روس یا آمریکا یا قدرت دیگری تشری زد بترسند باید بایستند و مقابله کنند.


مردم شجاع ایران ... افرادی را که طرفدار اسلام سرمایه داری اسلام مستکبرین اسلام مرفهین بی درد اسلام منافقین اسلام راحت طلبان اسلام فرصت طلبان و در یک کلمه اسلام امریکایی هستند طرد نموده و به مردم معرفی نمایند.


توجه داشته باشند رئیس جمهور و وکلا مجلس از طبقه ای باشند که محرومیت و مظلومیت مستضعفان و محرومان جامعه را لمس نموده و در فکر رفاه آنان باشند نه از سرمایه داران و زمین خواران و صدرنشینان مرفه و غرق در لذات و شهوات که تلخی محرومیت و رنج گرسنگان و پابرهنه گان را نمی توانند بفهمند.


از آقایان کاندیداها و دوستان آنان انتظار دارم که اخلاق اسلامی انسانی را در تبلیغ برای خود و کاندیداهای خویش مراعات و از هرگونه انتقاد از طرف مقابل که موجب اختلاف و هتک حرمت باشد خودداری نمایند .


من از همه قشرها از همه ملت می خواهم که آداب اسلامی خودشان را نسبت به همه امور خصوصا در انتخابات حفظ کنند و مبادا خیال کنند که مبارزات انتخاباتی عبارت از این است که به دیگران بد بگویند و کارشکنی کنند .


روحانیون محترم حوزه های انتخاباتی سعی کنند در حوزه خود از افراد و گروههای مسلمان که در انتخابات کاندید شده و یا از کاندیداهای مورد علاقه خود طرفداری می کنند چون پدری مهربان باشند و آنان را با دیده محبت بنگرند. 

            تعیین رئیس جمهور یکی از چیزهایی است که بر همه مسلمان های ایران بر همه مکلف های ایران واجب است که در این امر دخالت داشته باشند. اگر دخالت نکنند و یک صدمه ای به اسلام برسد هر یک یک ما در محکمه عدل الهی مسئول هستیم .


همه شما همه ما زن و مرد هر مکلف همان طور که باید نماز بخواند همان طور باید سرنوشت خودش را تعیین کند .


باید مردم را برای انتخابات آزاد بگذاریم و نباید کاری بکنیم که فردی بر مردم تحمیل شود .


از همه قشرها از همه ملت می خواهم که آداب اسلامی خودشان را نسبت به همه امور خصوصا در «انتخابات » حفظ کنند و مبادا خیال کنند که مبارزات انتخاباتی عبارت از این است که به دیگران بد بگویند و کارشکنی کنند.



مجلس شورای اسلامی در آیینه ی امام خمینی(ره)


امام خمینی(ره) درباره اهمیت مجلس شورای اسلامی می فرمایند: دیکتاتوری همین است که نه به مجلس سرفرود آورد، نه به قوانین مجلس و نه به شورای نگهبان و نه به تأیید شورای نگهبان(صحیفه ی نور-ج14ص268) یعنی مخالفت با قانون نوعی دیکتاتوری تلقی شده است.

قسم به قلم و آنچه که می نویسند (آیه۱سوره اعلی)

 
از بدو شکل گیری زندگی اجتماعی همواره انسان ها تلاش نموده اند تا با سازو کارهای مختلف محیطی امن را برای ترقّی و توسعه ی جامعه ی پیرامونی فراهم آورند. به همین دلیل،مهمترین تکیه گاه جوامع رعایت نظم  در ذیل سایه ی مقررات بوده است. قواعدی که مردم آن را پذیرفته اند و بدان عمل می کرده اند . طبیعی است همه ی مردم به جهت عدم یکسان بودن در درک درست از ضرورت های اجتماع قدرت وضع دقیق و کارآمد قواعد را نداشته اند.
 
بنابراین نخبگان و بزرگان جامعه این وظیفه را به عهده می گرفته اند ، حال گاهی در قامت پادشاه که بالطبع سلایق و منافع او تأمین می شد و خلاف مصالح کلی بود و گاهی هم با نظر اندیشمندان، این مهم انجام می شد.
 
بنابراین ضرورت وضع قانون برای همه ی مردم قابل درک است و جز پیروان اندیشه ی آنارشیسم مداری کسی به این نکته اعتراض ندارد. با توجه به قرابت زمانی دهمین دوره ی انتخابات مجلس شورای اسلامی که درواقع تجلّی همان دغدغه ی صدرالذکر است ، سعی می شود تا با بررسی اندیشه های بنیان گذار انقلاب پیرامون جایگاه قانون و  مجلس و وظایف نمایندگان مردم ، راه برای انتخاب افراد صالح از ناحیه ی مخاطبان گرامی فراهم گردد.
 
در باب ضرورت قانون که نوشتار را با این موضوع آغاز نمودیم امام خمینی(ره) می فرمایند: دیکتاتوری همین است که نه به مجلس سرفرود آورد، نه به قوانین مجلس و نه به شورای نگهبان و نه به تأیید شورای نگهبان(صحیفه ی نور-ج۱۴ص۲۶۸) یعنی مخالفت با قانون نوعی دیکتاتوری تلقی شده است. البته قانونی که مدنظر امام می باشد همان قانونی است که منبعث از شریعت خداوندی باشد و در تعارض با آن قرار نگیرد، لذا در همین زمینه امام می فرمایند: یعنی رژیم به احکام اسلامی و خواست مردم عمل کند .مجرد بودن رژیم اسلامی مقصود نیست،مقصود این است که در حکومت اسلام ، اسلام و قانون اسلام حکومت کند ،اشخاص برای خودشان و به فکر خودشان حکومت نکنند(صحیفه ی نور-ج۷ص۲۰۱).
 
در این میان مجلس شورای اسلامی اگرچه تنها نهاد وضع قواعد نیست(وجود آیین نامه ها و بخشنامه ها و …) منتهی به استثنای قانون اساسی تنها نهاد قانونگذاری می باشد و اکثر قوانین که نقش منبع دارند در این نهاد وضع می شوند.
 
بنابراین اهمیت مجلس به قدری است که درواقع می توان آن را رکن اصلی اداره ی کشور و پیشرفت های کلی نظام دانست، امام خمینی (ره) سعی نمودند این مفهوم را به مردم منتقل کنند تا راه را برای هر تفسیر خلافی سد نمایند، ایشان جملات تاریخی در این باب دارند .
 
به عنوان نمونه می فرمایند: مجلس یک چیزی است که در رأس همه ی اموری که در کشور است واقع است یعنی مجلس خوب همه چیز را خوب می کند و مجلس بد همه چیز را بد می کند(صحیفه نور-ج۲ص۱۸۰)، امام به میزانی برای مجلس اهمیت قائل بودند که ظاهراً مصوبه ی مجلس را حتی بر رأی شخص خویش که  ایدئولوگ و رکن هدایت کننده ی انقلاب بودند نیز مقدم می پنداشتند تا جایی که  می فرمایند: و من تکرار می کنم مجلس بالاترین مقامی است در این مملکت، مجلس اگر رأی داد و شورای نگهبان هم آن را پذیرفت هیچ کسی حق ندارد یک کلمه راجع به این بگوید . من نمی گویم رأی خویش را نگوید،بگوید رأی خودش را اما اگر بخواهد فساد کند به مردم بگوید که این شورای نگهبان کذا و مجلس کذا، این فساد است و مفسد است یک همچو آدمی تحت تعقیب مفسد فی الارض باید قرار بگیرد(صحیفه ی نور-ج۱۴ص۲۳۹).
 
اما سؤال اساسی این است که از نظر امام مجلس باید چه ویژگی هایی داشته باشد؟ کدام مجلس می تواند وظایف محوله را به نیکی انجام دهد؟ کسانیکه چنین اختیاراتی را در قانون اساسی در نظر گرفته اند در مقابل چه انتظاراتی داشته اند؟ در پایان این بخش به خوبی در می یابیم که کدام دوره از دوره های پیشین مجلس این وظایف را بهتر انجام داد؟ و یا کدام در کدامین دوره ، از مجلس مد نظر امام فاصله داشته است و یا اینکه مجلس آینده باید چگونه باشد؟
 
در سخنان گهربار امام می توان ویژگی های خاصی را برداشت کرد . از جمله: ۱- قاطعیت در تصمیم-۲- نظارت جدی ۳- طرح مطالبات مردم-۴- در نظر گرفتن موازین اسلامی-۵- عدم انحراف از مسیر قانونی-۶- حمایت از ملت-۷- خدمت به خلق و….ایشان در زمینه ی ویژگی های مجلس توصیه های جالبی داشتند که می تواند خط کلی یک نهاد مطلوب را بر اساس آن تنظیم نمود از جمله:
 
۱- همه ی امور باید بر نظارت مجلس به روال خودش بگذرد و با جدیت و قاطعیت و بدون مسامحه هر کسی خلاف کرد بخواهند او را و اگر خلافی واقعاً کرده ، بدهند او را دست دادگاه و دادگاه ها محاکمه اش کنند(صحیفه ی نور-ج۱۲ص۲۵۶) ،بصورت مثال اگر مسئولی امر خلافی انجام داد باید بدون مسامحه پاسخگوی ملت باشد که نمایندگان از سوی مردم برای طرح پرسش ها و یا حتی استیضاح آنها وکالت دارند.
 
یکی از آسیب های چند سال اخیر ، به استثنای دو سال متقارن با دولت یازدهم ، حضور نمایندگانی است که اصطلاحاً به آنها وکیل الدوله اطلاق می شود ، افرادی که بیشتر از آنکه ناظر مجلس باشند و از طرف مردم بر دولت نظارت کنند، حامی دولت و نماینده ی دولت هستند،البته حمایت از مواضع اصولی دولت کار پسندیده ای است  که نباید با دغدغه های مطروحه خلط شود.
 
امام(ره) در این خصوص می فرمایند:
۲- مجلس شورای اسلامی که شما آقایان وکیل هستید از طرف ملت برای خدمت در آن،باید آنکه دلخواه ملت است در آنجا طرح بشود و آنچه دلخواه اسلام است بحث و مشورت بشود و به ترتیبی که مقرر است تصویب بشود و همه چیزش اسلامی باشد(صحیفه ی نور-ج۱۲ص۱۱۵)
 
۳-اگر خدای نخواسته انحرافی در مجلس پیدا بشود چون منعکس می شود به همه جا ممکن است انحراف در سطح گسترده ای پیدا بشود و مسئولیت بزرگی باشد(صحیفه ی نور-ج۱۲ص۱۷)، پر واضح است که باید جلوی مجلس منحرف ایستاد و اگر مردم تشخیص دادند نمایندگان آنها عملکرد مطلوبی نداشته اند در پی اعتراض و تغییر آنها در آینده برآیند.
 
۴- ما باید از مجلس طرفداری بکنیم مجلس هم باید از همه ی ملت طرفداری بکند(صحیفه ی نور-ج۲۰ص۷۱)، اگر مجلس از حقوق آحاد اجتماع دفاع ننماید نباید انتظار داشته باشد مورد تأیید مردم قرار گیرد  و این نمایندگان باید آماده ی برکناری از جایگاه خویش را داشته باشند. شاید امام به همین جهت بر نظارت جدی تأکید داشتند، به عنوان مثال می فرمایند: ما اگر نظارت نکنیم یعنی ملت اگر نظارت نکنند در امور دولت و مجلس و همه چیز اگر کنار بروند و بسپارند دست اینها و بروند مشغول کارهایشان بشوند ممکن است یک وقت به تباهی بکشد.
 
ایشان در کنار این نظارت به نمایندگان هم هشدار میدهد که از مسیر انحراف دور شوند:۵- و شما باید برای این ملت خدمت بکنیداگر انحرافی پیدا بکنید برخلاف ملت خیانت کرده اید به وکالتی که دارید(صحیفه ی نور-ج۱۵ص۵۹)
اما راجع به وظایف و اختیارات هم  که به نظر رابطه ای مستقیم با یکدیگر دارند این مرد بزرگ تاریخ به نکاتی اشاره کرده اند که مرورآنها بسیار راه گشا خواهد بود؛
 
ازمنظر ایشان جایگاه قانونگذاری بسیار مقدس بود تا جایی که از آن تعبیر به امانت اسلام کردند: جدّیت کنیم که این امانتی که خدای تبارک و تعالی به ما سپرده است و آن امانت روح است، امانت اسلام است، امانت حیات است، امانت قرآن است، اینها را پاسداری کنیم از آن، و وقتی که وارد می شویم در محضر خدای تبارک و تعالی با روی سفید وارد بشویم(صحیفه ی نور-ج۱۲ص۱۰۰)، نکته ی دیگری که از منظر امام باید نمایندگان بدان توجه نمایند مقوله ی نظارت بر کار دولت است اما با رعایت همه ی جوانب و پرهیز از کینه ورزی های سیاسی:
۳- شک نیست که مجلس به همه ی امور کشور نظارت دارد حق نمایندگان است که هر انحراف و خلافی که از وزرا و ادارات می بینند به حکم قانونی جلوگیری کنند و دولت را تا حد استیضاح بکشانند ، لکن فرق هاست بین نظارت و استیضاح و بین عیب جویی و انتقام گیری و این فرق را همه کس پس از رجوع به وجدان خویش می فهمد…
یا در جای دیگری می فرمایند:
۴- باید تمام امور را مجلس اصلاح بکند، یعنی با تمام قدرت دولتی که تعیین می کند دولتی ۱۰۰درصد اسلامی دارای قدرت باشد و کارهایی را که می کند دولت، همین طور کارهایی را که در وزارت خانه ها می شود ، کارهایی که در استان ها می شود، همه تحت نظر باشد و مجلس بازخواست کند از اینها بخواهد اینها را استیضاح کند اگر یک وقت خطا کردند کار را درست انجام بدهند(صحیفه ی نور-ج۱۳ص۲۵۵)
وظیفه ی بعدی که از اندیشه ی امام (ره) می توان برداشت کرد موضوع حق گرایی و ظلم یزی است ، ایشان در مقام تمجید از جناب مدرس می فرمایند:
۵- در تهران وکیل اول مدرس بود ایشان در مقابل ظلم تنها می ایستاد و صحبت می کرد و اشخاص دیگری از قبیل ملک الشعرا و دیگران به دنبال او بودند اما او بود که می ایستاد و صحبت بر خلاف ظلم ، برخلاف تعدّیات آن شخص صحبت می کرد. بنابراین بر نماینده ی مجلس فرض است که از بیان حق پرهیز ننماید و به دلیل هراس از شخص یا نهاد خاصی از انجام این وظیفه ی شرعی و قانونی منصرف نگردد لذا در ادوار مجلس بوده اند افرادی که نام نیکشان به دلیل حمایت از جریان حق و یا بیان شیوای حق افراد و محکوم نمودن مظالم موجود ماندگار گشته است.
نکته ی با اهمیت بعدی که وسعت دید امام را می رساند توجه به حقوق اقلیت هاست در این زمینه می فرمایند:
۵- مجلس جمهوری اسلامی همان سان که در خدمت مسلمین است و برای رفاه آنان فعالیت می نمایند برای رفاه و آسایش اقلیتهای مذهبی که در اسلام احترام خاصی دارند و از قشرهای مختلف محترم کشور هستند اقدام و فعالیت می نمایند اساساً آنان با مسلمانان در صف واحد و برای کشور خدمت می کنند و در صف واحد از تمام ارزش ها برخوردار می باشند(صحیفه ی نور-ج۱۲ص۱۲۳)، از این سخن امام اینگونه برداشت می شود که اگر نماینده ی مجلس خود را فقط نماینده ی قشر خاصی از جامعه مثلاً پیروان یک مذهب اسلامی خاص تلقّی نماید دچار خسران شده است و حتی الامکان باید از حقوق آنها نیز دفاع نماید تا رضایت اقشار دیگر نیز فراهم آید.
 
اکنون با مقوله ی بسیار مهم اخلاق در مجلس از منظر بنیانگذار انقلاب آشنا خواهیم شد:
 
 امام عزیز سخنان بسیاری در زمینه ی اخلاق و نکات زیر مجموعه ی آن ارائه کرده اند که براستی مرور هر یک از آنها همچنان تأثیر خاصی بر انسان می گزارد.علت تأثیرگزاری سخنان ایشان نیز در وهله ی نخست عاملیت به گفتارهای خویش بوده است.
 
امام (ره) در تمامی مسائل سعی می کردند اخلاقیات را در کنار اعتقادات و ایمانیات حفظ نمایند و برایشان همراهی قلبی مردم اهمیت ویژه ای داشت. یکی از سخنان بسیار جالبشان این می باشد که فرمودند:ای دولت ها! ای بیچاره ها! فتح مملکت که چیزی نیست، فتح قلوب مهم است اگر خواهید بکنید، اگر نخواستید نکنید والامر الیکم( کتاب امام عشق ص۳۲). یا در نامه ی معروفشان خطاب به عروس گرامیشان می فرمایند: آنان که با ثناهای خود ما را از جوار حق دور می کنند دوستانی هستند که با دوستی خود به ما دشمنی می کنند و آنان که پندارند با عیب گویی و فحاشی و شایعه سازی به ما دشمنی می کنند دشمنانی هستد که با عمل خود ما را اگر لایق باشیم اصلاح می کنند و در صورت دشمنی به ما دوستی می نمایند(کتاب امام عشق ص۶۷۳).
 
امام (ره)بزرگوار در باب اخلاق در مجلس می فرمایند: شما باید در آنجا معلم اخلاق باشید و از برای همه ی کشور برای اینکه مطالب شما به همه ی کشور بسط پیدا می کند(صحیفه ی نور-ج۱۳ص۱۱۶)، به عنوان مصداق کلام امام ؛ نمی توان از تریبون مجلس در غیاب افراد بدان ها اتهام زد و حق دفاع برای آن افراد یا گروه ها قائل نشد  یا نمی شود مجلس صحنه ی تشنج و در گیری باشد و آن را مجلس اسلامی نیز نامید و…..دقیقاً نکته ای که امام(ره) به آن عنایت داشتند: من امیدوارم که مجلس یک مجلس اسلامی ، مجلس عبادت باشد نه مجلسی که خدای نخواسته معصیت در آن واقع بشود و به دیگران اهانت کنند، به کسی بد بگویند اینها خلاف اسلام است و نباید بشود(صحیفه ی نور-ج۱۴ص۲۴۰) .
 
یا در خطاب کلی به کارگزاران می فرمایند: هر کدام از اینها که دیگری را بخواهند تضعیف کنند، مجلس بخواهد یکی دیگر را تضعیف کند یکی دیگر بخواهد مجلس را  تضعیف کند، دولت بخواهد مجلس را تضعیف کند، مجلس بخواهد دولتش را تضعیف بکند، رئیس جمهور بخواهد مجلس را تضعیف کند، مجلس بخواهد رئیس جمهور را تضعیف کند، تمام اینها بر خلاف مکتب اسلام است، مخالفت با اسلام است. باید این آقایان همانطوری که مدعی هستند اسلامی هستیم، واقع مطلب این است که باید در عملشان، در قولشان، در خطابه هایشان، در حرف هایشان، در نوششته هایشان، در روزنامه هایشان نشان بدهند که ما مسلمان هستیم. این چه مسلمانی است که هر روزنامه ای که مال یک طایفه است به طایفه ی دیگر فحاشی می کند؟(کتاب امام عشق ص۲۸۳).
 
بنابراین انتظار مردم هم از نمایندگانی که انتخاب می شوند این است که راه هرگونه ورود شیطان را که اصطلاحاً هوای نفس می نامند، بر خویش ببندند و منافع جریانی وگروهی را بر منافع ملی حاکم ننمایند تا بدین وسیله ضربه ای بر جریان دیگر وارد کنند یا دولتی که احیاناً همراه سیاسی نباشد را تخریب نمایند.
 
اما نکته ی پایانی این مقاله را بدین مسئله اختصاص می دهیم  که همه ی نکات مطروحه در نوشتار شماره ی نخست و نکات صدرالذکر در گرو حضور حداکثری مردم و برگزاری انتخابات صحیح می باشد. براستی جای این پرسش باقی است که اگر نهاد مجلس نماینده ی اراده ی عمومی نباشد بلاموضوع نمی گردد؟ یعنی از هدف اولیه ی خویش دور نمی ماند؟ بسیار روشن است که نماینده ی حداقلی که با آراء پایین انتخاب می شود نماینده ی عموم مردم نخواهد بود و این خود مشکلات فراوانی ایجاد می نماید.
 
در این زمینه شهید مظلوم بهشتی (ره) پیرامون شورا می فرمایند: نظر ما این است که باید شوراهای برخاسته از مردم، اداره کننده و نظارت کننده ی واقعی این انقلاب باشند. ولی البته شوراهایی که شما مردم انتخاب کنید. متأسفانه در این انتخابات شورای شهرها شماره ی آرای کسانی که انتخاب شده اند غالباً آن قدر پایین است که ما نمی توانیم بگوییم اینها نمایندگان اکثریت مردمند.(کتاب مبارز مظلوم ص۴۴).
 
به جهت همین ضرورت نظرات امام را در این حوزه پی می گیریم. نکته ی اول در باب اهمیت انتخابات است.چرا که عدم مشارکت مردم در انتخابات هر نظامی را دچار مشکلاتی از جمله عدم استقلال و قدرت و مقبولیت می نماید:
۱-اگر خدای نخواسته از عدم مشارکت شما یک لطمه ای بر جمهوری اسلامی وارد بشود بدانید که آحاد ما که این خلاف را کرده باشیم خدای نخواسته مسئول پیش خدا هستیم(صحیفه ی نور-ج۱۹ص۱۹۵).
۲- عدم دخالت ملت از مراجع و علماء بزرگ تا طبقه ی بازاری و کشاورز و کارگر و کارمند همه و همه مسئول سرنوشت کشور و اسلام می باشند چه در نسل حاضر و چه در نسل آتیه و چه بسا که در بعضی مقاطع عدم حضور و مسامحه گناهی باشد که در رأس گناهان کبیره است(صحیفه ی نور-ج۲۱ص۸۷). نکته ی قابل توجه در این کلام این فراز سخن امام است که می فرمایند:
چه بسا که در بعضی مقاطع عدم حضور مسامحه و گناهی باشد…چرا فرمودند در بعضی مقاطع؟! و چرا مطلق سخن نگقتند؟
 
به نظر باید مسئولان به هوش باشند که این عدم حضور ممکن است با عملکرد منفی آنها توجیه شود و این بسیار خطرناک است. چه بسا افرادی به همین دلیل از صندوق های رأی گریزان بشوند که باید فکری اساسی در این خصوص نمود تا جذب حداکثری به معنای دقیق کلمه صورت پذیرد و این در گرو برگزاری انتخاباتی آزاداست که امام خمینی(ره) برای وقوع آن تلاش فراوانی نمودند و این نکته از سخنان ایشان قابل فهم است.
 
 به عنوان نمونه می فرمایند:
 
۱-وقتی که انتخابات آزاد شد و این اشخاص غیر صالح دخالت در آن نکردند در مجلس اشخاص صالح می روند وقتی اشخاص صالح در یک مجلس رفتند، دولت صالح بپا شد، رئیس جمهور صالح شد این، مخالفت مصلحت مملکت عمل نخواهد شد از آنجا باید شروع کرد(صحیفه ی نور-ج۴ ص۱۲۰)
۲-ببینید که این یک حق مسلم ملت ، این یک حقی که همه ی عالم می گویند که باید با ملتها باشد و از اساس دموکراسی این است که مردم آزاد باشند در آراء خودشان در وکلای خودشان که به مجلس بفرستند سرنوشت یک مملکتی به دست وکلا و اینها هست و باید خود مردم سرنوشتشان در دست خودشان باشد(صحیفه ی نور-ج۲ص۱۷۵)
امام(ره) آزادی انتخاب را حق مسلّم ملت فرض کرده اند و این جمله انتظارات فراوانی را ایجاد می کند که انشاء ا… نهادهای نظارتی با نگاهی دقیق تر مانع این آزادی نگردند و الّا نمی توان آنها را در خط امام متصور شد!
 
۳- اگر مجلس یک مجلس اسلامی که با انتخابات صحیح انجام بگیرد و اشخاص که انتخاب می شوند واقعاَ منتخب ملت باشند تمام کارهای کشور با دست مجلس اصلاح می شود(صحیفه ی نور-ج۱۷ص۲۷۳).معنای مخالف این سخن آن است که اگر نمایندگان منتخب ملت نباشند یا به عبارتی فقط منتخب بخش کوچکی از مردم باشند کارهای کشور اصلاح نخواهد شد و یا به تعبیری احتمالاً حرکت کشور به سمت فساد افزایش می یابد.
 
۴- پایه گذار انقلاب در جای دیگر در مذمّت حکومت پیشین می فرمایند: دوره ی اول مجلس در مشروطه بد نبود و شاید هم خوب بود ولی بعدها کم کم رسید به جایی که خودشان افرادی را انتخاب می کردند(صحیفه ی نور-ج۱۸ص۱۷۹)
از مجموعه ی سخنان امام خمینی در این حوزه در می یابیم که ایشان اهتمام فراوانی برای ایجاد شرایط حضور مردم جهت اخذ حق خودشان داشتند و این مسئله باید سرمشق حاکمان کنونی باشد.
در پایان این نوشتار امیدوارم با دقت در نظرات امام عظیم الشأن که شایسته ی عنوان پایه گذار این انقلاب می باشند بتوانیم انتخاباتی در خور شأن این مردم و کشور عزیزمان برگزار نماییم تا با انتخاب نمایندگان واقعی و صالح این ملت ، در مسیر توسعه ی میهنمان مساعدت نماییم.
انشاءا…

موافقین ۱ مخالفین ۰ ۹۴/۱۱/۱۷
ر. آ. قره باغ